Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Par pitanja  (Posjeta: 5254 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Solecar

Par pitanja
« : 20-12-2013, 23:59:55 »
Pozdrav. Ja sam bonsaista iz Beograda , član "Bonsai udruženja Beograd". Član sam udruženja nekih 5 godina. Iako nisam početnik , odlučio sam se da postavim ovde par pitanja , jer sam za te stvari početnik.

Potreban mi je savet u vezi sige , koliko je to praktično za bonsai stil koren u kamenuNešto malo više o tome šta i kako bi bilo najbolje , bi dobro došlo.

Drugo pitanje se odnosi na alternativne supstrate. Kod nas u udruženju se koriste raznorazni alternativni supstrati , šta i gde ko može da nađe. Interesuje me , pošto do sada nisam lično nabavljao , nego dobijao od drugih članova , a sada sam našao gde ima , i hteo bih da kupim , pa me interesuje šta je bolje vermikulit ili zeolit? Da li je bolje uzeti sitniji do 4 mm , ili krupniji 4 - 8 mm?

Offline jurica

Odg: Par pitanja
« Odgovori #1 : 21-12-2013, 15:46:54 »
Pozdrav. Ja sam bonsaista iz Beograda , član "Bonsai udruženja Beograd". Član sam udruženja nekih 5 godina. pa me interesuje šta je bolje vermikulit ili zeolit? Da li je bolje uzeti sitniji do 4 mm , ili krupniji 4 - 8 mm?
Najprije , dobrodošao!
Što se tiče supstrata, jedno i drugo je dobro.
Kod nas je vermikulit jako skup, a zeolitu ne znam cijenu. Što je jeftinije to je i bolje  :mdr: .
Ja koristim sitniji supstrat (do 4 mm) , mada za veća drva prolazi i ovaj krupniji.
Većina nas ovdije koristi ovo, jer je puno jeftinija solucija:
http://www.hobibonsai.com/index.php?topic=1553.0
Probaj potražiti u kojem dućanu građevinske opreme (postoji jako puno istih proizvoda pod različitim imenima)

Offline TIBIKA

Odg: Par pitanja
« Odgovori #2 : 21-12-2013, 23:28:10 »
 Dobrodosao  komso

 Pozdrav
 sto se tice supstrata u Beogradu imas prodavnicu Nimon tel> 011/2895945. ja licno koristim tenisit  granulacije od 04-10 mm sa mesavinom mahovine 80-20% i drvca su prezadovoljna a za sigu pitaj Acu nisam siguran da li je iz Beograda :question:

Offline Adrian

Odg: Par pitanja
« Odgovori #3 : 22-12-2013, 08:34:20 »
Što se tiče sadnje baš "u kamen" ja sa imao nekad smiješnu situaciju da su mi borovi nakon 5 - 6 godina rastom raspukli kamen.
Što se tiče supstrata to ovisi o jako puno stvari.
1. Da li živiš na sjeveru Hrvatske ili na jugu Crne Gore.
2. Da li imaš zimu sa -20 °C ili onu sa +5°C.
3. Da li imaš mogućnost ljetnog zasjenjenja stabala.
4. Da li radiš sa malim shohinima ili sa većim drvima.
5. Koliko vremena imaš za svakodnevno zalijevanje i "razgovore s drevćem"
6. Propusnost i udio sitnih čestica često ovisi o vrsti drveta.
7. Zavisi i o tome koliko zalijevaš i sa čime prhranjuješ.
8. Zavisi i o tome da li radiš na jačanju dveta ili ga imaš u završnoj fazi.........

Teško je odgovoriti ako se to sve nezna. Možeš birati ili učenje na svojim greškama u narednih 10 godina, (što smo mi prolazili) ili početi čitati ko lud po ovom forumu da to izbjegneš.

Offline Solecar

Odg: Par pitanja
« Odgovori #4 : 22-12-2013, 19:19:02 »
Što se tiče sadnje u kamen , to ne bih nameravao da sadim borove , jer njih ni nemam , nego sam mislio jedan Juniperus horizontalis da posadim.
Što se tiče učenja na greškama , ni pored čitanja opet ne moežeš da izbegneš da ti se desi greška. Imao sam jedno drvce , lipu , koja je bila stara oko 30 - ak godina , i koja se smatra starijim stablima , bila je duže vreme tretirana kao bonsai , tj. nije bila bilo kakva pripremna biljka. Bila je posađena u posudi vidine 10 - ak cm , i potpuno je odgovarala posuda za biljku. Čitao sam da takve biljke , a čuo i lično se u to uverio od drugih bonsaista , da se te biljke presađuju na dve godine. I ja sam tako postupio , i biljku koja je bila u supstratu koji se pokazao odličan kod kolega , na otprilike biljkama iste veličine , preskočio jedne godine presađivanje , jer sam računao da ću to da radim sledeće. Biljka je krenula odlično na proleće , i u toku leta je počela da se suši , da bi do kraja jeseni uginula , a razlog je taj što sam tokom leta i po par puta dnevno zalivao , i prve i druge godine po presađivanju. Razlog zašto mi je uginula biljka je zbog toga što je u tom supstratu biljci koren rastao kao lud.
A inače , ja ne mogu sva pravila da primenim , koja pročitam , već se držim toga da mi biljka sama kaže da li joj odgovara ili ne određeno mesto , pošto mi temperatura na terasi leti dostiže i do 50°C. za neke biljke se pokazalo da ono što sam pročitao važi i u praksi , a za druge ne. Isto tako , kod mene postoji i ruža vetrova.

Offline Adrian

Odg: Par pitanja
« Odgovori #5 : 23-12-2013, 12:42:42 »
Mislim da je teško razlog uginuća što je korijen rastao kao lud. Ako je s korijenom sve ok, najčešće je i sa gornjim dijelom sve ok. Ako je korijen bio zdrav, onda nije bilo ni prezalijevano. Ja sam neke svoje lipe najvjerojatnije ubio pregnojavanjem nakon defolijacije. A shonih borove kuhanjem korijenja na suncu.

Offline Solecar

Odg: Par pitanja
« Odgovori #6 : 23-12-2013, 15:14:33 »
Koren je popunio posudu i to je ubilo biljku , jer nije imao gde dalje da se širi. Ne znam koliko se to dešavalo kod vas , ali ovde u mom društvu , je bio još jedan takav slučaj.

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1933
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 84
Odg: Par pitanja
« Odgovori #7 : 23-12-2013, 20:12:37 »
Moguće je da je stablo otišlo iz razloga što se posuda napunila korjenjem.Ali nije korjenje problem nego zaljevanje.U posudi ga premalo supstrata ili zemlje i kad se normalno zaljeva,voda jednostavno sklizne niz ili uz rub posude.To se da zapaziti ako imaš iskustva i ako si stalno prisutan u vrtu.Takve posude treba zajedno sa stablom potopiti u vodu.No to nije trajno rješenje-treba presaditi.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Solecar

Odg: Par pitanja
« Odgovori #8 : 23-12-2013, 22:48:06 »
Da , treba presaditi , samo što sada znam da treba da svaku biljku presadim svake godine , bez obzira na starost , jer jedino tako mogu 100% biti siguran da će mi biljka uspeti , tj. da neće uginuti pre sledećeg presađivanja zbog previše korena u posudi.

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1933
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 84
Odg: Par pitanja
« Odgovori #9 : 24-12-2013, 12:55:33 »
Ja ne presađujem svake godine i nemam nikakvih gubitaka.Ali to je iskustvo koje dođe s godinama.Gubitke imam jedino na novoizvađenim jamadorijima i to prve godine.Dalje im jednostavno ne dozvolim da uginu.  :chinaman:
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Adrian

Odg: Par pitanja
« Odgovori #10 : 24-12-2013, 19:15:09 »
Ako svaku biljku presađuješ svake godine, a pri tome kratiš korijen, onda svake godine izazivaš i šok da biljka treba prvo obnoviti apsorpcijsko korijenje da bi mogla krenuti u vegetaciju i time ju u biti oslabiš. To možda pali samo u slučaju kad treba smanjiti bujnost kod prvih prebacivanja u bonsai posudu bujne biljke, ali kak je Radovan napisal, dok je sve u redu u principu ne treba presađivati prije nego korijen potpuno napuni posudu. A presađivanje bez reza i kraćenja korijenja nema svrhu samo za sebe.

Offline Solecar

Odg: Par pitanja
« Odgovori #11 : 24-12-2013, 23:24:06 »
Znam kako treba da se presađuje , to uopšte nije problem. Meni se u praksi pokazalo presađivanje svake godine , uz orezivanje i korena i stabla , kao dobar potez. Nijedna biljka mi nije zbog toga propala , već su gotovo sve odlično reagovale. Generalno , neke stvari koje sam pročitao , što po knjigama , što po forumima , pokazale su mi se kao tačne , a neke ne , shodno uslovima koje imam na terasi.

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1933
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 84
Odg: Par pitanja
« Odgovori #12 : 25-12-2013, 10:00:35 »
Znaš kak bi to neki rekli ? Kupi kuću s baštom j...š stan.  :whistle:
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Solecar

Odg: Par pitanja
« Odgovori #13 : 25-12-2013, 13:55:34 »
To je upravo uradio Vlada Nešić , član "Bonsaiu udruženja Beograd" , i on sad ima najviše biljaka , oko 120. Ali ko od nas drugih ima uopšte priliku da tako nešto uradi? Vlada je imao sreće da su mu se složile sve kockice i da je mogao da napusti stan i ode da živi u kući.  :smile:

Offline Radovan

 • Zaslužni član
 • *****
 • Postova: 1933
 • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
 • Total likes: 84
Odg: Par pitanja
« Odgovori #14 : 25-12-2013, 20:43:47 »
Znam da je danas problem doći do vlastitog stana a kamoli do kuće.U stanu i na terasi si ogranićen sa prostorom i sa uvjetima a onda sukladno sa time i  sa adekvatnim vrstama.Probaj birati vrste koje su jako otporne a da opet odgovaraju tvojoj klimatskoj zoni.Nedaj se!
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!